2009. november 15., vasárnap

Fantasztikusan szép novemberi hétvége


11 megjegyzés:

  1. Tényleg az volt, nagyon szép hétvége! A ház mögött domb van, hogy ezt a madártávlatos képet tudtad készíteni?
    Lehet, hogy már régebben kiderült, de most megkérdezem: milyen hosszú a ház? A mienk 25 m, de a Tietek mellett igen rövidnek tűnik :)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon szép volt ez a hétvége, akik ügyesek voltak, mint Ti - kis is használtátok. Mi viszont csak a hétvégén megyünk, ki tudja milyen idő vár ránk...

    Nagyon tetszenek nekem ezek a hosszú típusú parasztházak, mint amilyen a Tiétek, s amilyen Minyonéké is. A képekről ítélve ez valóban hosszabbnak tűnik. És a homlokzata egész egyszerűen gyönyörűséges :-)

    VálaszTörlés
  3. Sajnos mi sem tudtuk a teljes hétvégét a házban tölteni, csak a vasárnapot.
    A ház 35 méter hosszú: 3 szoba, konyha kamra, istálló és pajta együtt.
    Az udvar végén 6-8 méter magas löszfal van, ahová a növényeket ültettük az októberi hosszú hétvégén. Ezt hívják a helyiek "hohstell"-nek.
    A löszfalban pedig "partkonyha" kemencével és egy löszpince, sajnos most mindegyik romos állapotban... de ezekről később fogok beszámolni.

    VálaszTörlés
  4. Az előbb a lényeget nem írtam. Szóval a "hohstell"-ről készítettem a fotókat. Amikor a diófánk lehullatja a leveleit, így lehet látni a házat és az udvart fentről. A szemközti utca mogötti löszfalat látni az alsó két képen, bár az kb. 10-14 méter magas.
    Három pár ilyen utca-sor van a településen, mind a három között egy patakocska csordogál, ami a falu határában egyesülve folyik tovább. Nekünk nagyon tetszik ez az eldugott, valamikor svábok lakta zsákfalu...

    VálaszTörlés
  5. Na, akkor tényleg hosszabb :)
    De a telketek fekvése is hasonló a mienkhez, a patak ugyanúgy megvan, csak nálunk nem löszfal van elöl-hátul, hanem meredek oldal, akácerdővel. És ezt a helyiek partnak hívják. Úgyhogy én is tudok ilyen "magaslati" képet csinálni a házról, ha lombtalan az erdő, bár a fatörzsek akkor is takarnak. Van is ilyen képem. Viszont akár hohstell, akár part, a nagy előnye, hogy a keresztirányú széltől védi a házakat.

    VálaszTörlés
  6. Édesanyám Rudabányán született, gyerekkoromban minden nyarat ott töltöttem. A part kifejezés nekem természetes, a felvidéken így nevezik a meredek domboldalakat.
    Örülnénk, ha fel tudnál tenni "magaslati" képet a
    Kisfalusi Házunk
    naplódba.

    VálaszTörlés
  7. Könnyelműen megígértem, de nem nagyon találtam. Főleg nem a ház régi állapotáról és ezt már nem is tudom pótolni. Az újról van, de lehet, hogy fölkapaszkodom és csinálok majd valami jobb szögből is.

    VálaszTörlés
  8. Szia, ahogy én elnézem a képeket, Ti a szomszédomban laktok két faluval odébb!
    A falu neve csordogáló vizecske, másképpen! P-vel kezdődik!

    VálaszTörlés
  9. Szia Péter bácsi!
    Örülök, hogy ismét meglátogattál. A falunk neve nem P-vel kezdődik, bár nem tudom, hogy Te hol laksz...

    VálaszTörlés
  10. Végre teljesítettem az ígéretemet (már éppen ideje volt):
    http://kisfalusihazunk.freeblog.hu/archives/2010/01/21/Madartavlatbol/

    VálaszTörlés