2009. november 15., vasárnap

Fantasztikusan szép novemberi hétvége


11 megjegyzés:

 1. Tényleg az volt, nagyon szép hétvége! A ház mögött domb van, hogy ezt a madártávlatos képet tudtad készíteni?
  Lehet, hogy már régebben kiderült, de most megkérdezem: milyen hosszú a ház? A mienk 25 m, de a Tietek mellett igen rövidnek tűnik :)

  VálaszTörlés
 2. Tényleg nagyon szép volt ez a hétvége, akik ügyesek voltak, mint Ti - kis is használtátok. Mi viszont csak a hétvégén megyünk, ki tudja milyen idő vár ránk...

  Nagyon tetszenek nekem ezek a hosszú típusú parasztházak, mint amilyen a Tiétek, s amilyen Minyonéké is. A képekről ítélve ez valóban hosszabbnak tűnik. És a homlokzata egész egyszerűen gyönyörűséges :-)

  VálaszTörlés
 3. Sajnos mi sem tudtuk a teljes hétvégét a házban tölteni, csak a vasárnapot.
  A ház 35 méter hosszú: 3 szoba, konyha kamra, istálló és pajta együtt.
  Az udvar végén 6-8 méter magas löszfal van, ahová a növényeket ültettük az októberi hosszú hétvégén. Ezt hívják a helyiek "hohstell"-nek.
  A löszfalban pedig "partkonyha" kemencével és egy löszpince, sajnos most mindegyik romos állapotban... de ezekről később fogok beszámolni.

  VálaszTörlés
 4. Az előbb a lényeget nem írtam. Szóval a "hohstell"-ről készítettem a fotókat. Amikor a diófánk lehullatja a leveleit, így lehet látni a házat és az udvart fentről. A szemközti utca mogötti löszfalat látni az alsó két képen, bár az kb. 10-14 méter magas.
  Három pár ilyen utca-sor van a településen, mind a három között egy patakocska csordogál, ami a falu határában egyesülve folyik tovább. Nekünk nagyon tetszik ez az eldugott, valamikor svábok lakta zsákfalu...

  VálaszTörlés
 5. Na, akkor tényleg hosszabb :)
  De a telketek fekvése is hasonló a mienkhez, a patak ugyanúgy megvan, csak nálunk nem löszfal van elöl-hátul, hanem meredek oldal, akácerdővel. És ezt a helyiek partnak hívják. Úgyhogy én is tudok ilyen "magaslati" képet csinálni a házról, ha lombtalan az erdő, bár a fatörzsek akkor is takarnak. Van is ilyen képem. Viszont akár hohstell, akár part, a nagy előnye, hogy a keresztirányú széltől védi a házakat.

  VálaszTörlés
 6. Édesanyám Rudabányán született, gyerekkoromban minden nyarat ott töltöttem. A part kifejezés nekem természetes, a felvidéken így nevezik a meredek domboldalakat.
  Örülnénk, ha fel tudnál tenni "magaslati" képet a
  Kisfalusi Házunk
  naplódba.

  VálaszTörlés
 7. Könnyelműen megígértem, de nem nagyon találtam. Főleg nem a ház régi állapotáról és ezt már nem is tudom pótolni. Az újról van, de lehet, hogy fölkapaszkodom és csinálok majd valami jobb szögből is.

  VálaszTörlés
 8. Szia, ahogy én elnézem a képeket, Ti a szomszédomban laktok két faluval odébb!
  A falu neve csordogáló vizecske, másképpen! P-vel kezdődik!

  VálaszTörlés
 9. Szia Péter bácsi!
  Örülök, hogy ismét meglátogattál. A falunk neve nem P-vel kezdődik, bár nem tudom, hogy Te hol laksz...

  VálaszTörlés
 10. Végre teljesítettem az ígéretemet (már éppen ideje volt):
  http://kisfalusihazunk.freeblog.hu/archives/2010/01/21/Madartavlatbol/

  VálaszTörlés